Gazeta Podatkowa nr 24 (2107) z dnia 21.03.2024
Dieta w zagranicznej podróży służbowej nie tylko na wyżywienie
Zatrudniony u nas pracownik przebywał dwa dni w zagranicznej podróży służbowej. Pokryliśmy koszty dojazdu (w tym miejscowych przejazdów), hotelu i wyżywienia. W związku z tym po powrocie z podróży pracownikowi nie wypłaciliśmy diet ani żadnych ryczałtów, on jednak twierdzi, że należy mu się 25% diety za każdą dobę podróży. Czy ma rację, biorąc pod uwagę, że jako pracodawca pokryliśmy wszystkie koszty tej podróży?
TAK. Podstawowym świadczeniem przysługującym pracownikom z tytułu odbycia podróży służbowej jest dieta. Generalnie jest to świadczenie mające na celu pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia pracownika w trakcie podróży. Zapewnienie przez pracodawcę całodziennego wyżywienia zasadniczo wyłącza więc prawo do diety, co znajduje pełne zastosowanie w odniesieniu do krajowej podróży służbowej. W przypadku podróży zagranicznej sytuacja wygląda jednak nieco inaczej.
Dieta z tytułu zagranicznej podróży służbowej jest przeznaczona nie tylko na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia, ale również na inne drobne wydatki. Zapewnienie pracownikowi odbywającemu taką podróż całodziennego bezpłatnego wyżywienia nie skutkuje więc całkowitym wykluczeniem jego prawa do diety. W odróżnieniu od podróży krajowej, w podróży zagranicznej pracownikowi przysługuje bowiem dieta na drobne wydatki.
Prawo do tej diety, odpowiadającej 25% diety "żywieniowej", wynika z § 14 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 2190). Przywołany § 14 ust. 1 tego rozporządzenia stanowi, że dieta na inne drobne wydatki przysługuje pracownikowi, któremu zapewniono w czasie podróży zagranicznej bezpłatne, całodzienne wyżywienie. Dotyczy to również przypadku, gdy w czasie podróży zagranicznej pracownik trafi do szpitala lub innego zakładu leczniczego. Wówczas za każdą dobę pobytu w takim zakładzie pracownik ma prawo do 25% diety (§ 15 rozporządzenia).
Należy nadmienić, że kwota diety na inne drobne wydatki (25%) jest obliczana w odniesieniu do kwoty diety "żywieniowej" ustalonej stosownie do długości podróży, tj. zgodnie z § 13 ust. 3 powołanego rozporządzenia. Wyjściowe kwoty diety "żywieniowej", tj. za całą dobę podróży zagranicznej do danego państwa, są określone w załączniku do tego rozporządzenia.
www.RozliczenieDelegacji.pl - Podróże zagraniczne:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.RozliczenieWynagrodzenia.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|